Ribja čorba kot jo kuha Gyorgy Novics
Ribja čorba kot jo kuha Gyorgy Novics – “mojster ribje čorbe in paprikaša”
Za kilogram žive ribe potrebujete:
2 dag soli (solim samo krapove podkve),
1,5 litra vode,
1,4 dag mlete rdeče paprike (najboljše!),
8 dag na drobno sesekljane čebule,
stroke česna,
1 zeleno papriko in
3 srednje velike paradižnike.
Ribja čorba je veliko boljša, če kuhamo svežo ribo!
V kotliček nalijemo mrzlo vodo in jo zavremo. Ko voda zavre dodamo ribje glave in repe. Po eni minuti dodamo še na drobno sesekljano čebulo in tri stroke česna, na drobno sesekljano zeleno papriko 1,4 dag rdeče mlete paprike in tri sveže sesekljane paradižnike. Ko smo vse skupaj dali v kotliček, naj močno vre 30 minut, pri tem pa pazimo, da se rdeča mleta paprika ne prijema kotlička. Prežgana rdeča mleta paprika zagreni čorbo. Da se paprika ne prime, moramo med kuhanjem kotliček nenehno vrteti. Med vretjem se čorba na vrhu peni. Pravimo, da ribo kuhamo pod peno. Po pol urnem vrenju dodamo nasoljene kose ribe. Ponovno čorbo zavremo, vrenje pa naj traja 18 minut. Po 18 ih minutah ribje podkve vzamemo iz kotlička, čorbo pa precedimo. V čorbi ne smejo plavati nobeni koščki zelenjave, čorba mora biti lepo gladka.
Recept je enostaven, sledite mu in navdušeni boste. Obilo užitka vam želim.
Če povzamemo, za zmago na tekmovanju v kuhanju ribje čorbe v Gornji Radgoni (in tudi na drugih tekmovanjih), potrebujete kotliček, dobro voljo in:
3 kg krapa
4,5 l vode,
6 dag soli (na ribi),
5,6 dag mlete rdeče paprike (najboljše!),
24 dag čebule,
1 zeleno papriko,
3 srednje velike paradižnike,
3 stroke česna in
malo sreče.